... czeko, czeko ... czekolada!

            Wyruszając w trasę warto zaopatrzyć się w coś, co doda energii, a przy okazji poprawi humor! Polecam czekoladę ... z bakteriami, dobrymi bakteriami! Na taki pomysł wpadli polscy naukowcy z Politechniki Łódzkiej. Mowa o czekoladzie z żywymi kulturami bakterii mlekowych.
            Są to bardzo pożyteczne mikroorganizmy, występujące m.in. w przewodzie pokarmowym człowieka. Niektórzy lekarze nazywają je nawet "naszymi najlepszymi przyjaciółmi"! Na czym polega ich niesamowite działanie? Otóż, bakterie kwasu mlekowego ułatwiają trawienie i dodatkowo regulują pracę przewodu pokarmowego. Ponadto, "walczą" z ewentualnymi chorobotwórczymi bakteriami, takimi jak gronkowce czy bakterie salmonelli. Prawdziwym fenomenem pożytecznych mikroorganizmów, to działanie przeciwnowotworowe!
            Są one powszechnie stosowane w jogurtach. Nikt wcześniej, jednak, nie próbował zastosować ich w słodyczach. Z początku wydawało się, że w masie kakaowej, tak jak we wszystkich tłuszczach i węglowodanach, bakterie mlekowe po prostu nie przetrwają. Jednakże, naukowcy z Zakładu Technologii Skrobi i Cukiernictwa oraz Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, po czteroletnich poszukiwaniach znaleźli odpowiedni szczep bakterii. Oprócz ich naturalnego działania, wnoszą one dodatkowo walory odżywcze.
            Cóż... pozostaje jeszcze wiadomość dla diabetyków. Naukowcy nie zapomnieli o Was! Stworzono dwie wersje smakołyku - mleczną i naturalną. Obie są zdrowe. Co ciekawsze, w tej dla cukrzyków bakterie mlekowe dodatkowo zapobiegają powstawaniu próchnicy. A cena? Nie powinna być wyższa niż zwykłych tabliczek.
            Jest też i dobra wiadomość dla dbających o linię! Nowa czekolada nie zawiera więcej kalorii, wręcz przeciwnie, ta przeznaczona dla diabetyków ma o 15% obniżoną wartość energetyczną.
            Dlatego życzę wszystkim czekoladowego szaleństwa!



Natalia Białkowska